Egerben tanácskozott a Szénrégió Bizottság

Közzétéve:

Kategória:

A Szénrégió Bizottság 2021. márciusában alakult meg hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fórumaként a LIFE IP North-HU-Trans projekt keretében. A Bizottság kiemelt feladata az Észak-Magyarországi régió fenntartható, igazságos átmenetének támogatása valamennyi érintett szervezet bevonásával. 

A jelenlegi ülésen több, mint 50-en vettek részt, akik az érintettek széles körét képviselték (szakszervezetek, helyi-, regionális- és központi államigazgatási intézmények, kamarák, kutatási és oktatási intézmények, civil szervezetek, a térség vállalkozásai). Az ülés keretében a résztvevők információkat kaptak Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkártól a témában releváns aktuális kormánydöntésekről, illetve a Miniszterelnökség osztályvezetője, Iványiné Batta Beáta előadást tartott az Igazságos Átmenet Alap felhívások aktuális státuszáról.

A találkozó második részében a Szénrégió Bizottság Titkárságának munkatársai egy szénrégiós körképpel készültek, melynek keretében bemutatták, hogy hol tart az igazságos átmenet megvalósítása a Visegrád 4 országokban. Az ülés azon projektek bemutatásával zárult, melynek a LIFE integrált projektben feltárt szükségletekre reagálva kerültek megfogalmazásra: Rabi Ferenc, a Bánya-,Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a START projektjüket, míg Dr. Piskóti-Kovács Zsuzsa a MINED+ elnevezésű ERASMUS+ projektet ismertette. 

Képeket készítette: Szepesi Áron

Bejegyzés megosztása