Egerben ülésezett a Szénrégió Bizottság

Közzétéve:

Kategória:

A Szénrégió Bizottság 2021. március 11-én alakult meg hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fórumaként. A Bizottság működésének elsődleges célja minden kiemelten fontos érintett és érdekelt szereplő bevonása és részvételük biztosítása az Észak-magyarországi szénrégió (Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék) zöld átmenetének tervezésébe és megvalósításába.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék jogosultak a kohéziós politika új pénzügyi eszközéből, az Igazságos Átmeneti Alapból (IÁA) források lehívására. Az alap célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Az IÁA-ból nyújtott támogatáshoz való hozzájutás érdekében az igazságos átmenetre vonatkozó területi terveket kellett benyújtani (Területi Igazságos Átmenet Terv) az Európai Bizottsághoz, a tervek 2022. decemberében kerültek elfogadásra. A tervek meghatározzák az átállásból eredő gazdasági és társadalmi hatások alapján a konkrét beavatkozási területeket.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék esetén hat ilyen fő beavatkozási terület került meghatározásra, a KKV-nak szóló hitelprogram koncepció lesz az első, amely keretet ad az első IÁA-ból meghirdetett pályázati felhívásoknak. A pályázati felhívások az üvegházhatás-csökkenést lehetővé tevő technológiaváltást és energiahatékonysági beruházásokat; vállalatok, különösen kis- és középvállalatok zöldgazdasági diverzifikációját és innovatív energiatárolási pilot projekteket fognak támogatni. 

A mostani, Egerben megrendezett bizottsági ülés során a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz Irányító Hatóságának (KEHOP+ IH) osztályvezetője ismertette az Igazságos Átmenet Alap kis- és középvállalkozásoknak szóló koncepcióját. A bizottsági tagoknak lehetőségük volt észrevételeiket megosztani, kérdéseiket feltenni.

Fotók: Szántó György, Póka Patrik

Bejegyzés megosztása