2021-ben hazánkban volt a legmagasabb a naperőművek össztermelésben betöltött aránya az Európai Unióban!

Közzétéve:

Kategória:

A termelés összetételét tekintve Magyarországról elmondható, hogy a lignitalapú termelés aránya csökkent.

A hazai naperőművi kapacitások lendületes és folyamatos bővülésének köszönhetően 2021-ben a naperőművek össztermelésben betöltött aránya 11,1%-kal Magyarországon volt a legmagasabb az EU-27 tekintetében. Ezzel olyan mediterrán országokat előztünk meg, mint Spanyolország és Görögország!

A hazai naperőművi kapacitás további bővítése ugyanakkor csak jelentős infrastrukturális beruházások megvalósulása esetén lehetséges. A villamosenergia-átviteli hálózat bővítését és korszerűsítését már megkezdte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.). Az átviteli hálózat fejlesztése mellett energiatároló egységekre is szükség van a napenergia szezonális és időjárásfüggő rendelkezésre állásából fakadó rendszerszintű szabályozási igények kielégítéséhez. A LIFE-IP North-HU-Trans projekt akkumulátoros energiatárolókból és fotovoltaikus erőműből álló demonstrációs erőmű-prototípus kifejlesztéséhez, valamint szivattyús energiatároló megvalósíthatóságának vizsgálatához is hozzájárul 9 éves futamideje alatt. A prototípusok kifejlesztése a Technológiai és Ipari Minisztérium és más konzorciumi partnerek támogatása mellett a hazai energiaszektor meghatározó szereplőjének, az MVM Csoportnak a feladata.

Források: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapja: http://www.mekh.hu/2021-ben-magyarorszagon-volt-a… (energiastatisztikai/árampiaci adatok), LIFE-IP North-HU-Trans projektmenedzsment, MVM csoport (prototípusok).

Bejegyzés megosztása