28 naperőművet épít országszerte az MVM Zöld Generáció Kft., a LIFE-IP North-HU-Trans fontos projektpartnere.

Közzétéve:

Kategória:

0.5 megawatt kapacitású egységből helyeznek el a legtöbbet, egy-egy erőművi egység 1-1.5 hektáros területet foglal el.

Mezőgazdaságilag már nem hasznosítható helyeken, jellemzően barnamezős beruházásként építik a telepeket, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.

A 6,7 milliárd forintos beruházáshoz, több mint 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja.

Az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energiát termelhetnek majd, ez több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elegendő. Ezzel egyidejűleg évente 19000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW lesz.

Az erőművek a tervek szerint jövő év első felében kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet, tervezett élettartamuk 25 év.

A naperőművekkel való villamosenergia-termelésnek az MVM Mátra Energia Zrt. visontai erőműve zöld jövőképének kialakításában is fontos szerepet szán a tulajdonos magyar állam. A frissen publikált februári energiastatisztikai adatok alapján a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 2021. februárhoz képest 37,8%-kal volt magasabb!

Forrás: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Facebook-oldala (https://www.facebook.com/energiahivatal ).

Bejegyzés megosztása