60-70 százalékkal csökkentik a Mátrai Erőmű szén-dioxid kibocsátását

Közzétéve:

Kategória:

Elhangzott: a kilenc éves, 5,2 milliárd Ft-ból megvalósuló „LIFE-IP North-HU-Trans” projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével, valamint további 19 konzorciumi partner összefogásával és számos érintett fél bevonásával zajlik. A Szénrégió Bizottság Titkársága – az országban egyedüli felsőoktatási intézményként – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működik.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora a Líceum kápolnájában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Eszterházy közössége büszke arra, hogy az egyetem egy olyan fontos társadalmi és klímastratégiai ügyért tehet, mint a Mátrai Erőmű dekarbonizációja. Az intézmény 2021 márciusában hozta létre az említett titkárságot, ahol az egyetemi szakemberek a nemzetközi példákat követve, de a hazai sajátosságok figyelembevételével koordinálják az erőmű tevékenységének átalakítását. A Szénrégió Bizottság működésének elsődleges célja minden kiemelten fontos, érdekelt szereplő megszólítása és bevonása a közös munkába. Példaként említette az érintett szakszervezetek, a helyi-, regionális- és központi államigazgatási, kutatási és oktatási intézmények, civil szervezetek, a munkaerőpiac és a gazdaság szereplői, továbbá a pénzügyi intézetek képviselőinek részvételét a szénkivezetési és igazságos átmeneti folyamat során. Hozzátette: az egyetemnek azért is szívügye a Mátrai Erőmű átalakítása, mert a hallgatók számára is lényeges szempont, hogy szép természeti környezetben, tiszta levegőjű térségben tanuljanak és élhessenek.

A Szénrégió Bizottság üléséhez és a szakmai konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: a LIFE-IP program a kormányzat zászlóshajó projektje, melynek nagy szerepe van abban, hogy 2050-re elérjük a klímastratégiában kitűzött célokat. Mindez azt jelenti: 30 éven belül el kell jutnunk oda, hogy Magyarország nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az erdőink el tudnak nyelni. Az államtitkár utalt arra is, hogy a napot az Eszterházy hallgatóival kezdte, akikkel a „Zöld konzultáció” keretében a klíma- és természetvédelmi akcióterv részleteiről beszélgetett, kötetlen formában. Tapasztalatait összegezve elárulta: a téma megmozgatja a fiatalok fantáziáját, minden ilyen találkozáson hasznos ötletekkel, gondolatokkal gyarapodik az államtitkárság csapata. Fontos, hogy a témáról beszélgetve elsősorban ne a klímafenyegetés, hanem a zöld átmenet pozitív gondolatai legyenek a középpontban – tette hozzá.

Steiner Attila a Mátrai Erőművet érintő dekarbonizációs programról is szólt. Kifejtette: a hazánk villamosenergia-ellátásának 10%-át biztosító erőmű egyben Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója is. A vállalatnak óriási szerepe van a régió energiabiztonságának szavatolásában, ezért nagyon fontos üzenet, hogy a LIFE projekt keretében az erőművet átállítják gázüzemre, valamint bevonnak egyéb energiaforrásokat, hulladék-égetési technológiákat és napelemes kapacitást is telepítenek Visontára. A kilenc éves projekt eredményeként 60-70 százalékkal csökken a térség szén-dioxid kibocsátása.
Az államtitkár hozzáfűzte: azért hívják igazságos átmenetnek az elindított folyamatot, mert kulcsfontosságú, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentésével párhuzamosan biztosítsák a munkavállalók további foglalkoztatását, átképzését, s egyben a térség stabil energiaellátását, s a fogyasztói árakat is kordában tartsák.

File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára rámutatott: nagyon fontos üzenetet hordoz a konzorciumi partnerek magas száma, s különösen az, hogy a 22 tagból a legtöbb együttműködő fél helyi szereplő. A gazdasági köztestület képviselője aláhúzta, hogy a kamara „karrierváltó programmal”, átképzésekkel, továbbképzésekkel, jövőképet formáló szakmai tanácsadással támogatja a kétezer foglalkoztatottat, s 130 fő átképzése hamarosan el is indul. Ugyancsak kiemelt program a zöld, körforgásos gazdaság megteremtése a térségben, hiszen a Mátrai Erőmű immár hat évtizede jelentős szerepet tölt be két fontos ipari térség életében, Heves és Borsod megyében. A HKIK a LIFE projekt kapcsán vállalkozói mentor programot indított: a két megyében összesen 953 érintett vállalkozás közül első körben a 150, közvetlenül és erőteljesen az erőmű tevékenységének kitett Heves megyei cég számára nyújtanak szolgáltatást. Itt az árbevételi és piaci változásokra adható válaszokkal, innovációs lehetőségek felkutatásával is foglalkoznak a mentori folyamatban.

Szöveg: Zentai László
Fotók a sajtótájékoztatóról: Szepesi Áron
Fotó a “Zöld konzultációról”: Szántó György

Eredeti cikk: link

Bejegyzés megosztása