A cseh kormány nem hagyja jóvá a 2038-as szénkivezetést, ambiciózusabb forgatókönyvek kidolgozását kéri

Közzétéve:

Kategória:

A cseh kormány visszaküldte a szén 2038-ig történő fokozatos kivezetésére vonatkozó ajánlást a Szénbizottságnak azzal, hogy vizsgálja meg a korábbi kivezetés lehetőségeit – közölte hétfőn az ipari minisztérium, miután a kormánykoalícióban a céllal kapcsolatban nézeteltérés alakult ki.

Csehország az áramtermelésének valamivel kevesebb mint felét szénből állítja elő, de a következő évtizedekben a szén-dioxid kibocsátás-csökkentés részeként ezt a mennyiséget jelentősen csökkenteni kívánja.

A múlt héten az ország legnagyobb közműszolgáltatója, a többségi állami tulajdonban lévő CEZ bejelentette, hogy 2030-ig bezárja széntüzelésű erőműveinek nagy részét, és a 2020-as 36%-ról 12,5%-ra csökkenti a szén arányát a termelésben.

A szén jövőjével foglalkozó Szénbizottság decemberben 2038-as céldátumot javasolt, három lehetőség közül a középsőt választva. A kisebbik kormánypárt, a szociáldemokraták azonban a környezetvédelmi csoportokkal egyetértve a 2033-as kilépést tartanák a legmegfelelőbbnek.

A minisztérium hétfőn közölte, hogy az emelkedő kibocsátási egységek árának fényében a bizottságnak meg kell vizsgálnia a javasolt 2038-as időpontnál korábbi kilépési alternatívákat, és értékelnie kell a hazai energiapiacra gyakorolt hatásokat. A 2038-as céldátum egyébként azonos a szomszédos Németországéval.

Forrás

Bejegyzés megosztása