Befejeződött az erőművi dolgozók kompetencia– felmérése

Közzétéve:

Kategória:

A múlt év végén zárult az MVM Mátra Energia Zrt. és leányvállalatai munkatársainak kompetencia-felmérése, melyben közel 2000, az igazságos átmenetben közvetlenül érintett munkavállaló munkaerő-piaci profiljának feltérképezése valósult meg. A projekt eredményeiről számoltak be a március 1-jén tartott Munkaerő-piaci programok a LIFE-IP North-Hu Trans projekt keretében című konferencián.

Mint ismeretes, a LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében zajlik a mátrai erőmű és régiójának fenntartható, igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása. Az átalakulás része a humán-erőforrásokkal kapcsolatos komplex feladatok működtetése. Az erőműben tartott konferencián a konzorciumi partnerek és az érintett érdekképviseletek megismerhették a munkaerő-piaci program során aktuálisan zajló szakmai munka előrehaladását.

Csorba Sándor, az MVM Mátra Energia Zrt. vezérigazgatói tanácsadója köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte a LIFE-projekt jelentőségét, és köszönetet mondott az Energiaügyi Minisztériumnak, a Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a Szénrégió Bizottság titkárságának és minden konzorciumi partnernek, hogy munkájukkal segítik az erőmű és a bánya transzformációs folyamatát.

A felmérést végző IFUA Horváth & Partners képviseletében Lipták Dóra részletesen ismertette a projekt eddigi eredményeit. Elmondta, közel 1950 dolgozó kompetencia-felmérését követően feltérképezték a regionális munkaerőpiaci keresletet, hiányszakmákat azonosítottak és képzési terveket készítettek. A képzési tervek között megtalálhatóak a végzettséget adó hosszú távú, kompetenciafejlesztő rövid távú, digitális fejlesztő és magas szintű képzések is, ezekből kiemeltek néhány javasolt átképzési és ráképzési programot. Az előadás végén a szakember hangsúlyozta, a felmérés során kimutatott munkavállalói kompetencia-igények az évek során folyamatosan változnak és a jövőbeli munkaerő-piaci helyzetkép is ismeretlen, ezért a hangsúly a rugalmas alkalmazkodáson van.

A konferenciát szervező Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, File Sándor bemutatta a projekt első 5 évére tervezett C5-es számú akció gondoskodó karrierváltó programjának elemeit, melynek ütemezése folyamatosan változik a pillanatnyi gazdasági körülményekhez igazodva. A főtitkár beszélt még a C7-es számú Vállalkozásfejlesztés komplex vállalati mentorprogram előrehaladásáról, melynek fő célja, az MVM Mátra Energia Zrt. beszállítói és vevői kapcsolatok jövőbeli változása okán kieső árbevételt többek között új piacokra lépéssel, folyamat- és termékfejlesztéssel, zöld innovációkkal, online marketinggel ellensúlyozhassák az érintett vállalkozások. Ebbe a programba már több, mint 100 vállalkozás került bevonásra, melynek keretében különböző képzések, fejlesztések, tanácsadások valósultak meg, valamint az érintett vállalkozások több, mint 150 munkavállalója vett részt kompetenciafejlesztésen.

A program utolsó előadójaként Turiné Szanyi Kinga, a HKIK duális képzési tanácsadója a résztvevő vállalkozások számára ismertette, hogy a jelenlegi jogszabályi körülmények között hogyan valósítható meg a saját dolgozók át- és továbbképzése felnőttképzés keretében. Kiemelte, hogy az új szakképzési rendszer nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosít a munkaerőpiacról az iskolarendszerbe, így felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés térítésmentes megszerzésére. Munkáltatói oldalról ennek ösztönzéséhez többféle adókedvezményt is igénybe lehet venni, mint például: saját munkavállaló képzése esetén adójóváírás a szociális hozzájárulási adóból, sikerdíj – adójóváírás a szociális hozzájárulási adóból, a saját dolgozónak fizetett munkabért szociális hozzájárulási adó nem terheli, a saját dolgozó munkabérét terhelő SZJA 168 000 forintig adómentes és a TAO-jóváírás havonta 5011 Ft/ hó/ felnőttképzésben részt vevő személy esetén. Ez a kormányzati szakpolitikai intézkedés jelentősen hozzájárulhat a felnőttképzésben, oktatásban résztvevők számának növekedéséhez, melyben hazánk még jelentős fejlődési potenciált mutat.

Bejegyzés megosztása