Kocsi helyett alternatív közlekedési eszköz

Közzétéve:

Kategória:

Az alternatív közlekedési eszközökkel nem csak üzemanyagot, bosszúságot és időt spórolhatunk, de még a környezetünket se terheljük.  Belvárosi közlekedéshez praktikus lehet egy összehajtható rollert előkapni a csomagtartóból, távolsági közlekedéshez pedig vonatot vagy buszt választani és nyerni vele némi „én időt”.

Munkába, üzleti utakra menni nem csak autóval – vagy épp repülővel – lehet. Az alternatívák között akadnak környezetkímélőbb megoldások, még „vérbeli kényelmesek” számára is. Mára mindennapjaink szerves része az autós utazás, mely kényelmes, de – valljuk be – egyben drága, és sokszor meglehetősen idegőrlő tevékenység. Ráadásul az egyik leginkább környezetszennyező szokásunk, hisz a kocsikázással együtt járó CO2  kibocsátás a városi légszennyezettség egyik alapvető okozója.

Kipufogjuk, aztán ugyanazt beszívjuk…

És ha már az utazásnál tartunk, nem elhanyagolható mértékben nő a “munkaügyi” repülőutak száma, melyek nagyban hozzájárulnak az üvegházhatás fokozásához.

TIPP

  • Az autó használata a belvárosban – vagy rövidebb távolságokon – inkább felesleges, mint hasznos: a gyakori dugók miatt, a parkolóhelyek hiánya és magas ára miatt, illetve a sok útfelújítás miatt gyorsabbak lehetünk nélküle.
  • Bár a sok településen nincs erre mód, de lehetőség szerint járjunk tömegközlekedéssel, gyalogosan vagy esetleg kerékpárral, elektromos rollerrel a munkahelyre; mindegyik pénztárca- és környezetkímélő megoldás. A gyaloglás és a kerékpározás egyben rendszeres testedzést is jelent.
  • Ha nem tudunk elszakadni az autótól, legalább vezessünk be pl. heti egy “gyalognapot” vagy esetleg hetente egyszer dolgozzunk otthonról.
  • Ha lehetőségünk nyílik rá, csatlakozzunk a “Kerékpárosbarát Munkahely” “Bringázz munkába!”akciókhoz.
  • Ha lehet, szervezzünk „teleautót”! Nyugaton – sőt idehaza is – már több helyen élnek vele – lényege, hogy munkatársak, vagy egymáshoz közeli helyre igyekvők egy autóba ülve utaznak. Megoszlanak a költségek és 4 autó helyett csak egy szennyezi a környezetett. A világhálón beütve a „telekocsi” vagy „teleautó” keresőszavakat, már számos magyar oldal is található!
  • Céges autó vásárlás alkalmával vegyük fontolóra az elektromos autó beszerzését, mely rövidebb utakra nem csak praktikus, de a cég zöld jövőképéhez is hozzájárul
  • Munkaadóként támogassuk az alkalmazottakat a tömegközlekedés (bérlet- és jegyvisszatérítés) és a kerékpár (kerékpártárolók és zuhanyzók létesítése a munkahelyen) használatában.
  • Céges utazások alkalmával repülés helyett lehetőleg válasszuk a vonatot – legalább részben, egyes távokon. A repülés az utazás legkörnyezetszennyezőbb formája! Ha külföldön (ahol gyors, kényelmes és minőségi utazást kínál a helyi vasútvállalat) egyes távokat vonattal teszünk meg, máris sokat tettünk a környezetvédelemért.

Bejegyzés megosztása