Közzétéve:

Kategória:

2021-ben hatályba lépett az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR), melynek következtében az energiakereskedők (EKR-kötelezettek) jelentős összegű büntetésekre számíthatnak, amennyiben vevőik nem realizálnak kellő mértékű energiamegtakarítást.
Amennyiben az Ön vállalkozásánál egy fejlesztés energia megtakarításával jár, a megtakarításról készült tanúsítványt ’vagyoni értékű jogként’ értékesítheti az EKR-kötelezettek részére. A megtakarítás mértékétől függően ez akár több millió forint nagyságrendű bevételt is jelenthet vállalkozásának! 

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerről röviden: forrásbevonási lehetőség energia-megtakarítással járó fejlesztésekhez – épület-energetika mellett például termelőeszköz-, jármű-, vagy targoncacseréhez is!

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021. januári bevezetése óta az energia-megtakarítással járó fejlesztésekhez utólag pénzügyi forrás szerezhető. Néhány olyan fejlesztés, amelyre kiterjed a rendszer hatálya:

  • épületszigetelés, nyílászárócsere
  • világítás korszerűsítése
  • kazáncsere, épületgépészeti korszerűsítés
  • megújuló energiák (kivéve napelem)
  • gépcsere (pl. dízelüzemű targonca cseréje elektromosra)
  • gépjárművek cseréje.

Mindez az EKR keretében akár 20-80%-os mértékben finanszírozható, azaz20-80%-kal rövidebb megtérülési idővel lehet számolni az energiahatékonysági beruházások tervezésekor!

A frissített katalógusról:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal EKR-katalógusának első felülvizsgált változata megjelent a közelmúltban.

A katalógus frissítésével 14 új, támogatható energiahatékonysági intézkedéstípus bevezetése történt meg, és szélesedett egyes intézkedéstípusok alkalmazási köre is. Az EKR-katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.

A frissített EKR-katalógus a Hivatal energiahatékonysági weboldalán az EKR sztenderd intézkedési jegyzék menüpontban található. Továbbá elérhető vált az EKR elszámolás-módszertani segédlet és EKR elszámolótábla is az EKR elszámolás – módszertani segédlet és számoló tábla menüpontban.

További információ: Becskei Márk, Tel: 20/517-9290, e-mail: mark.becskei@hkik.hu

Az EKR-ről bővebb általános információ a MEKH tematikus aloldalán olvasható: https://www.enhat.mekh.hu/ekr

 

Bejegyzés megosztása