Mi a szénkivezetés és kiket érint?

Közzétéve:

Kategória:

A szén jelentősége az energiatermelésben évtizedek óta folyamatosan csökken, többek között a földgáz és a megújuló energiaforrások növekvő versenyképessége, illetve az Európai Unió egyre szigorodó éghajlat-politikai szabályozásai miatt, ami a klímaváltozással és a légszennyezéssel kapcsolatos növekvő aggodalmakból ered. Mivel arányaiban a szén alapú energiatermeléshez köthető a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátás, ezért az Európai Unió lépéseket tesz ennek a fokozatos megszüntetésére és egy karbon-semleges gazdaság kialakítására. Azonban a szén, mint alapanyag és energiaforrás ezer szálon kapcsolódik az európai társadalmakhoz, történelemhez és gazdasághoz, ezért ez egy rendkívül összetett folyamat, ami során biztosítani kell, hogy az érintett közösségekre, munkavállalókra és magukra a szénrégiókra ne nehezedjen aránytalanul nagy teher az átállás során.

  • A szénbányászat évtizedes, esetenként évszázados múltra tekint vissza egy-egy régióban. Maghatározó szerepet játszik a helyi közösségek életében és kulturális identitásukban. Ez az identitás inoghat meg a szénkivezetés során. A bányászmúlt azonban érték, aminek megőrzésében segíteni kell a helyi közösségeket.

  • Fontos, hogy az átalakulás nem veszélyeztetheti az ellátásbiztonságot. Ez igaz azon háztartások esetében is, ahol a lakók közvetlenül használják fel a szenet fűtéshez, főzéshez. De igaz a szenet hasznosító erőművek által megtermelt energiára is, amit egész régiók hasznosítanak. Igy minden esetben olyan alternatívákról kell gondoskodni, ami a klímacélok elérése mellett, hozzájárul a lakosság ellátásához is.

  • Ma, az Európai Unió 19 országában zajlik szénbányászat és/vagy szén alapú energiatermelés és közel 208 ezer embert foglalkoztatnak közvetlenül ezek a szektorok. Az Európai Unió Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre) pedig nagyjából 130 ezer főre teszi azon munkahelyek számát, amik indirekt módokon kapcsolódnak a szénhez (Alves Dias, 2021). Ez a szám az Európai Unió szintjén elenyészőnek tűnhet, de országos vagy regionális viszonylatokban meghatározó foglalkoztatónak számítanak a szénbányák, erőművek és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások és szektorok (vas- és acélipar, cementgyártás, vegyipar, stb.). Ezért fontos, hogy a szénkivezetés a helyi igények és érdekek figyelembevételével, fokozatosan menjen végbe.

A szénkivezetés tehát sokszereplős folyamat, érintettek a helyi közösségek, vállalatok, az erőmű dolgozói, az önkormányzatok, oktatási intézmények, de természetesen az egész ország is. Annak érdekében, hogy a folyamat minél zökkenőmentesebben menjen végbe, biztosítani kell a társadalmi és gazdasági leszakadás megakadályozását és a terhek megosztását. Magyarországon a szénkivezetés az Észak-Magyarországi régió lignit bányáit és a lignit erőművi felhasználását érinti.

Forrás: Alves Dias, et al. (2021). Recent trends in EU coal, peat and oil shale regions. Publications Office of the European Union, Luxembourg

Bejegyzés megosztása