Takarékoskodj az energiával!

Közzétéve:

Kategória:

Manapság egyre többet hallunk a globális felmelegedésről és a fenntartható fejlődésről. Te is tehetsz a föld megmentésért, hiszen minden apró lépés segíti a globálisan kitűzött célok elérését. Az energiát takarékosan is fel lehet használni: íme, néhány hasznos tipp, amivel a pénztárcánkban is több marad, és a környezetet sem szennyezzük túlzottan.

  1. Tarts egy csökkentett elektromos áramú napot! Tarts hetente egy olyan napot, amikor a lehető legnagyobb mértékben lecsökkented az elektromos áram felhasználását. Érdemes ezt a napot hétvégére időzíteni.  Menj el kirándulni a természetbe, vagy látogass el egy történelmi emlékhelyre!
  2. Zárd be az ablakot, és húzd el a függönyt! Minden évszakban más jelentősége van a nyílászáróknak, ezért érdemes átgondolni, hogyan használjuk őket az energiafogyasztást is figyelembe véve. Nyáron ajánlott éjszaka és kora reggel szellőztetni, amikor hűvösebb a levegő, nappal inkább zárd be az ablakot és húzd le az árnyékolót, hogy a nagy külső hőmérséklet ne melegítse még jobban a szobádat. Az árnyékolás sokkal hatásosabb, ha az ablakon kívül történik, így ki tudod zárni a meleget. Érdemes egynyári futó növényeket, vagy szőlőlugast az ablak elé telepíteni, amik segítenek az árnyékolásban. Praktikus és pénztárca kímélő megoldás lehet, ha tetőtéri ablakra felszerelsz egy autó szélvédőre tervezett fényvisszaverő napellenzőt.
  3. Cseréld ki a régi izzókat energiatakarékos fénycsövekre vagy LED égőkre! A kompakt fénycsövekkel akár 75 százalékot is megtakaríthatsz a villanyszámlán és az élettartalmuk is hosszabb. Ez azért van, mert a kompakt fénycsövek a hagyományos izzók által használt energiának csak az egynegyedét, egyharmadát igénylik, így akár tízszer tovább tartanak. A LED-es fényforrások nem csak energia hatékonyak, de esztétikusabbak is, sőt a kültéri világítást akár solár LED izzókra is cserélheted.
  4. Kapcsold le a villanyt! Ha kimész a szobából, vagy amikor nincs rá szükséged, kapcsold le a villanyt. Ha pedig olvasol, akkor használj olvasólámpát, ne a mennyezeti csillárt!
  5. Húzd ki az összes elektromos készüléket a konnektorból! Ha a televízió készenléti állapotban van, akkor is fogyaszt áramot. Ha a telefon a töltőről le van véve, de a másik vége a konnektorban van, a töltő akkor is fogyaszt áramot. Mindegyik minimálisat, de sok kicsi sokra megy. A készülékek ekkor készenléti állapotban (stand-by üzemmód) vannak. Ezért ezeket a készülékeket húzd ki a konnektorból, ha nem használod őket. Főleg éjszaka, amikor alszol.

Forrás: kamaszpanasz.hu alapján.

Bejegyzés megosztása