Territorial Just Transition Plans, in Process and in Practice

Közzétéve:

Kategória:

Dr. Piskóti-Kovács Zsuzsa előadást tartott a CINTRAN Territorial Just Transition Plans, in Process and in Practice második kapacitásbővítési rendezvényén. A webinárum központi témáját a Területi Igazságos Átmenet Tervek (angol rövidítésből: TJTP) képezték. A webinárium három európai régió tapasztalatait és tanulságait mutatta be, valamint tippeket fogalmazott meg annak biztosítására, hogy ezek a dokumentumok valóban tevékenyen irányítsák az igazságos átmenetet.

A Területi Igazságos Átmeneti Terveket az EU Igazságos Átmenet Alapjának előfeltételeként vezették be, de a gyakorlatban nem csupán eszközként kell szolgálniuk egy konkrét cél eléréséhez. A területi tervek bemutatják az adott régió előtt álló kihívásokat, valamint a 2030-ig teljesítendő fejlesztési szükségleteket és a célkitűzéseket. Az igazságos átmenetre vonatkozó területi tervek jóváhagyása nyitja meg az utat az igazságos átmenet mechanizmus másik két pillére szerinti célzott finanszírozás előtt.

Magyarországon három megye jogosult az Igazságos Átmenet Alapból források lehívására, az Eszterházy Károly Egyetemen működő Szénrégió Bizottság Titkársága a LIFE IP North-HU-Trans projekt keretében Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye Területi Igazságos Átmenet Terveinek elkészítésében vesz aktívan részt.

Az online rendezvényről további részletek itt érhetők el: Territorial Just Transition Plans, in Process and in Practice | Coal Transitions

Bejegyzés megosztása