Zöldgazdaságért díjakat adott át a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Közzétéve:

Kategória:

A kétútközi Greafl Majorban tartotta idei gazdasági évnyitó konferenciáját a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 25-én, ahol átadásra kerültek a Heves megye Zöldgazdaságáért díjak is.

Már két éve zajlik és 2029-ig tart a LIFE-IP North-HU-Trans projekt, melyben kamaránk együtt dolgozik az Energiaügyi Minisztériummal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel és még további 19 konzorciumi taggal. A program keretében zajlik a mátrai erőmű és régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása.

Zöld Gazdaságért Díj

A változó gazdasági körülményekhez és környezeti hatásokhoz igazodva, a gazdaság és a társadalom figyelmét szükséges az új kihívások, és a jövőt meghatározó folyamatok felé irányítani. A globális klímaváltozás okozta negatív hatások csökkentése érdekében elkerülhetetlen, hogy a termelési-működési folyamatokban, úgy, mint az előállított termékekben, szolgáltatásokban egyaránt törekedni szükséges a karbonlábnyom csökkentésére, a zéró kibocsátás elérésére. Ezen elv mentén fontos, hogy a kamara, mint a helyi gazdasági ökoszisztéma fejlesztésének fontos tényezője elismerje azokat a projekteket, melyek évről-évre utat mutatnak a helyi gazdaság szereplői számára ezen célok elérésében. Ezen elvek mentén alapította a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Heves megye Zöldgazdaságáért díjat. Az elismeréseket File Sándor a Szénrégió Bizottság elnöke és dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke adta át január 25-én az alábbi vállalkozások részére.

AXIS BENTONIT Ásványianyag Feldolgozó, Forgalmazó és Szolgáltató Kft.

A díjat Szántó László ügyvezető vette át.

Fotó: Nemes Róbert

Az Axis Bentonit Kft. 2005 óta foglalkozik agyagásvány bányászattal és feldolgozással, saját bányával rendelkeznek. Minőségi változást a 2019-es év hozott, amikor alapanyaguk gyógyiszap minősítést kapott, Magyarország 6. gyógyiszapja lett. A cég működésében alapvető fontosságú a környezettudatos szemléletmód, a bentonit maga is egy környezetbarát agyagféleség. Tavaly adták át az új földgázmentes gyártó üzemet, ahol a felhasznált energia nagy részét napelemmel állítják elő, az új üzemegységében mennyezeti infrapanel biztosítja a fűtést, plusz hőszivattyúként működő légkondicionáló is üzemel. Az új energiatakarékosabb üzemben villamos energiával működő infraszárító rendszert használnak, így sem a környezetet, sem az alapanyagot nem szennyezik. A cégnél nem csupán a gyártás, hanem minden tevékenység kapcsán ez az alapelv: csak környezetbarát anyagokkal dolgoznak. Kis cégből váltak középvállalattá, dinamikus a növekedésük. Tanúsítványok: ISO 9001 és a HACCP minőségirányítási rendszer. A cég környezete gondos, szép és zöld, amelyet faültetéssel értek el az új telephelyen. Az Országos Vállalkozói Mentorprogramban fenntarthatósági mentorként segítik más vállalkozások érvényesülését.

TaGa Mérnöki Kft.

A díjat Takács Gábor ügyvezető vette át.

Fotó: Nemes Róbert

A TaGa Mérnöki Kft. építészeti tervezéssel foglalkozik. A vállalkozás ügyvezetője, Takács Gábor energetikai tanúsító és szakértő, így birtokában van azon ismereteknek, hogy hogyan optimalizálható egy-egy épület energiafelhasználása, s ezzel hogyan csökkenthetők az energiaköltségek. A nagyvállalkozásoknál jellemzően alkalmaznak energiafelhasználást optimalizáló szakembert, azonban ez a lehetőség nem áll rendelkezésre a kisebb vállalkozások és a lakosság esetén. Erre kínál megoldást a TaGa Mérnöki Kft. energetikai tanácsadói szolgáltatása: Előre egyeztetett időpontban felkeresik az épületet, bejárják az ingatlant, s feltárják a megtakarítási lehetőségeket. Az energetikai tanácsadást igénylők megismerik a beruházást nem igénylő, csupán szervezéssel, odafigyeléssel elérhető megtakarításokat, valamint a kisebb-nagyobb beruházást igénylő fejlesztési javaslatokat is. E javaslatok mellett hasznos információkhoz jutnak az energiabeszerzés terén is, s megismerhetik a finanszírozási lehetőségeket – köztük az elérhető támogatott hiteleket, pályázatokat, az EKR rendszert, vagy az ESCO finanszírozást.
A HKIK és a Taga Mérnöki Kft. együttműködésében az elmúlt hónapokban 40 Heves megyei vállalkozás és 80 helyi család ismerhette meg a konkrét épületekkel kapcsolatos megtakarítási lehetőségeket és fejlesztési javaslatokat.

Mádava Góvinda Kft.

A díjat Nyolcas Olivér ügyvezető vette át.

Fotó: Nemes Róbert

A Kft. által működtetett egri Govinda Étterem a vegetáriánus és vegán táplálkozást képviselve, az egészséges életmód elkötelezett támogatója immár 26 éve. Az étterem mérhető és nyilvános vállalásokat tesz, hogy hozzájáruljon egy alacsony ökológiai lábnyomú és karbon semleges vállalkozás megteremtéséhez. Az alapanyagaik kiválasztásától kezdve, a konyhatechnológián keresztül az ételek kiszállításáig és az esetleges élelmiszer hulladék kezeléséig – kiemelten odafigyelnek a fenntarthatósági elvekre. Ezen cél érdekében ételkínálatukban teljes mértékben kerülik a húst, hiszen az áltattartás felel jelentős mennyiségű üvegházi gáz kibocsátásáért és az ivóvízkészlet csökkenéséért.
Dolgozóik előnyben részesítik a gyalogos-, kerékpáros- és a tömegközlekedést, a kiszállításhoz használt gépjárműveik fogyasztása alacsony. Az energiatakarékosság érdekében zárást követően áramtalanítják elektronikai eszközeiket, és a világító táblákat, a hagyományos izzókat ledesre cserélték. A főzés során fedőt használnak és maradék hőt is hasznosítják. A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy gondot fordítanak arra, hogy élelmiszerhulladék ne kerüljön a kukába. Az esetlegesen megmaradt ételeket rászorulóknak adják oda, a zöld hulladákot pedig egy helyi gazdához juttatják el. Az étteremben használt tányérok, evőeszközök és poharak rozsdamentes acélból készültek, törhetetlenek. Tisztításuk könnyű és környezetbarát mosogatógépben történik. Az alternatívaként választható elvihető dobozaik szintén acélból készülnek, újra és újra használhatók, hulladéktermelése nélkül.

Tisza-tavi Ökocentrum NK Kft.

A díjat Kiss János ügyvezető vette át.

Fotó: Nemes Róbert

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum – elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az európai viszonylatban is ritkaságszámba menő látogatóközpontban kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem. Mindez annak érdekében, hogy a Tisza-tó és környéke turizmusban betöltött szerepe növekedjen, fenntartható élettér alakuljon ki a helyi lakosság, az itt működő vállalkozások számára munkahelyteremtés révén, vonzó legyen a Tisza-tó iránt befektetőként vagy turistaként érdeklődők számára, olyan feltételek mellett, amelyek nem terhelik tovább a környezetet, óvják természeti értékeinket.

Radír Reklám Kft.

A díjat Nagy Róbert ügyvezető vette át.

Fotó: Nemes Róbert

2022. május 13-án a Radír Reklám Kft. hagyományteremtő szándékkal saját kezdeményezésre más partnerszervezetekkel közösen megszervezte Gyöngyösön az ÖKOFORRADALOM elnevezésű környezettudatosságra nevelő szemléletformáló programját. A nagyszabású esemény küldetése az volt, hogy interaktívan, akár játékosan és szórakoztatva vezesse rá a különböző korosztályokat, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a földünk jövője érdekében. A környezetvédelem és tudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ÖKO gondolkodás kialakítható. A program foglalkozott a hulladákkezeléssel, a fenntartható turizmussal és vendéglátással, a vízi élővilággal, a közlekedéssel, a körforgásos gazdasággal, megújuló energiaforrásokkal. A Radír Reklám célja, hogy rendezvényével minden évben ráirányítsa a figyelmet a környezettudatos életvitelre.

AGRIAPIPE Csőtisztító, Építő és Szolgáltató Kft.

Varga Zoltán ügyvezető igazgató

Az AGRIAPIPE Csőtisztító, Építő és Szolgáltató Kft. a csővezetéki problémák feltárása, valamint az optimális megoldások megtervezése és a kivitelezés területén nyújtsegítséget partnereinek. Az elhasználódott, elöregedett csővezeték-hálózatok egyre nagyobb nehézségeket és problémákat okoznak.
A felújítások tervezésénél és kivitelezésénél az Agriapipe Kft. szakemberei a feltárás nélküli, úgynevezett NO-DIG eljárásokat alkalmaznak. E megoldással elkerülhetők az útbontások, a gépi földmunkák, mely a költséghatékonyság mellett jelentős anyag- és energiamegtakarítással jár.
A csővizsgálatok, csőtisztítások és csőfelújítások területén alkalmazott, a környezetterhelést minimalizáló eljárások alkalmazásának köszönhetően több díjat is elnyert a vállalkozás az utóbbi években – köztük A KÖRNYEZET VÉDELMÉÉRT Díjat, a GREENNOVÁCIÓS Nagydíjat építőipari kategóriában, vagy az ÖKOINDUSTRIA kiállítás Vásári Nagydíját is.
Később veszi át.

Bejegyzés megosztása