Energiamegtakarítási tippeket kaptak a települések

Közzétéve:

Kategória:

Az energiaválság hatásait augusztustól kezdtük el megérezni, amikortól az egyetemes szolgáltatás egyes szabályainak megváltoztatásával arra ösztönöztek mindenkit, hogy takarékoskodjon energiafelhasználásával. Most már nem csak a környezettudatosságra való törekvés miatt, hanem anyagilag sem mindegy, mennyit fogyasztunk földgázból és villamos energiából.

Közel 2 éve zajlik Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a LIFE-IP North-HU-Trans projekt, melynek célja az MVM Mátra Energia Zrt. és régiójának fenntartható és igazságos átmenetének biztosítása, zöld jövőképének kialakítása. A program egyik célcsoportja a térségben élő lakosság, akik közvetlenül érintettek a fokozatos lignitkivezetés gazdasági és társadalmi hatásaiban. Ezért a konzorciumban résztvevő néhány partnerszervezet „Hogyan csökkentheti otthona rezsiköltségeit?” címmel tájékoztató előadást tartott november közepén Erken, Halmajugrán, Vattán, Csincsén, Markazon és Abasáron.

A fórumon Bednárik János az MVM Optimum Zrt. képviseletében a lakóépületek energiahatékonyságát növelő megoldásokat mutatott be. A jelenlévők megtudták, hogy a legtöbb hő a falakon keresztül távozik, így azok jobb szigetelésével hozzájárulhatunk otthonunk hőmegtartó képességének növeléséhez. A szakember egy konkrét példán demonstrálta, mennyivel csökkenthető egy ház fűtésre fordított költsége, ha a gázkonvektoros, egyrétegű ablakkal rendelkező és 30 cm-es téglából épített házat korszerűsítjük. Beszélt még a hőszivattyúk hatékonyságáról, a H tarifáról és a jövő energiaközösségi modelljéről is.

A Traditional Solutions Kft. képviseletében Miksztai Krisztián a napelemes rendszerek rejtelmeibe vezette be a megjelenteket. Ismertette a rendszerek alapvető paramétereit, hatékonyságát, telepítési feltételeit a jelenlegi szabályozások tükrében.

Vásárhelyi Csenge, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ munkatársa sorra vette, hogy mindennapi szokásaink megváltoztatásával mennyit tehetünk az energiahatékonyság érdekében. Tippjei között szerepelt, hogy használjunk vastag függönyöket, huzatfogókat a rosszul szigetelő nyílászárók előtt, hőtükröt a fűtőtestek mögött, vegyük le a vízmelegítő hőfokát 50 Celsius-fokra és vízkőtelenítsük az elektromos bojlert, elektromos eszközeinket áramtalanítsuk és használjunk LED-izzókat.

A kiválasztott települések egy része fokozottan érintett a szénkivezetésben, hiszen a Nyugat-Balkáni Zöld Központ felmérése szerint a lakosság nagy része szénnel fűt, és saját erejéből nem képes arra, hogy fűtési rendszerét átalakítsa. Erről a kutatásról beszélt Taksz Lilla, aki szintén a Nyugat-Balkáni Zöld Központ munkatársa.

A kiválasztott településeken az elkövetkezendő években aktívan jelen lesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, hogy közvetlen kapcsolat kialakításával segítse a térségben élők energia-felhasználással kapcsolatos nehézségeinek megoldását.

Koós Andrea, a Technológiai és Ipari Minisztérium munkatársa az előadásában a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának, energiafelhasználásának számtalan tényezői közül kettőt emelt ki. Első körben a tisztán elektromos hajtásláncot hasonlította össze a hagyományos belső égésű motorokkal, majd a gépjárművezető üzemeltetői tevékenységén keresztül szemléltetett néhány takarékos megoldást. Prezentációjában felvázolta az egyre népszerűbb közösségi közlekedés lehetőségeit, mely nem csak kifizetődő, de a környezetre gyakorolt hatása is számottevő. Az előadása során hangsúlyozta, hogy utazásaink során az autó helyett részesítsük előnyben a kerékpáros és a gyalogos közlekedést.

Az előadásokon közel 150 fő vett részt.

A programhoz szakmai segítséget nyújtott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság titkársága, a Heves, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, az MVM Optimum Zrt és a napelemes rendszereket tervező és kivitelező Traditional Solutions Kft.

Bejegyzés megosztása