Környezetbarát fűtési módok, energiatakarékosság

Közzétéve:

Kategória:

A LIFE-IP North-HU-Trans projekt célkitűzései között kiemelt szerepe van az energia-felhasználással kapcsolatos tudatosság-növelésnek, szemléletformálásnak. Az energiatakarékosság nem csak a káros környezeti hatásokat csökkenti, hanem a rezsiköltségeket csökkentheti. Az alábbiakban néhány gyakorlati tippet osztunk meg energiahatékonysági beruházásokkal, a fogyasztás ésszerű csökkentésével kapcsolatban.

A gázkonvektorral fűtött lakások egyik kihívása, hogy nincs elég gyűjtőkémény ahhoz, hogy bekössenek egy kondenzációs gázkazánt, és a bekerülési költség szempontjából sem éri meg a radiátoros központi fűtés kiépítése. Ilyen lakásban megoldás lehet levegős hőszivattyús rendszer – vagyis egy hűtő-fűtő split klíma, akár parapetes kivitelben történő – beépítése. Ebben az esetben megmaradhat a legjellemzőbb melegvíz-előállítási módszer, az átfolyós vízmelegítő. Létezik már olyan klímaberendezés is, amellyel meleg vizet is elő lehet állítani: egy olyan speciális termékcsaládról van szó, amelynél használatimelegvíz-tároló is csatlakoztatható. Ez a megoldás ideális azoknál a lakásfelújításoknál, ahol a gázkonvektort, illetve gázbojlert kell lecserélni, de akár a nyaralóknál is szóba jöhet. Ezzel a rendszerrel megtakarítható a kéménybélelés, a gázterv, a hőleadók (jellemzően radiátorok) és a gázkészülék költsége, így egyetlen készülék biztosíthatja a hűtés-fűtést és a melegvíz-ellátást.

A padló- vagy falfűtéses ingatlanok döntő többsége alkalmas arra, hogy levegő-víz hőszivattyúra álljon át a fűtés és akár a hűtés is. Itt 3000 köbméter éves gázfogyasztás mellett a fűtési költség mintegy évi 1,1 millió forint. Egy levegő-víz hőszivattyú-készülék ára 3 millió forint, a telepítés 500 ezer forint, a H tarifa kiépítése szintén legalább 300-400 ezer forint. A levegő-víz hőszivattyús rendszerrel a fűtési költség hozzávetőleg 80 százalékkal, 200 ezer forintra csökken, a megtérülési idő mintegy 5 és fél év.

Hasznos energiatakarékossági tippek

A lakosság nagy része sajnos nem tud egyik napról a másikra átállni modern, alacsony energiafelhasználású és környezetbarát fűtési megoldásra. Ugyanakkor több olyan megoldás is létezik, amelyekkel akár azonnal csökkenteni lehet a lakóépület fűtési célú energiafelhasználását. Nagyon fontos például a gázkészülékek megfelelő karbantartása és tisztítása, továbbá a fűtési rendszerek optimális beállítása. Ha van központi termosztát, akkor annak a család életritmusával harmonizáló beállításával sok energia takarítható meg: napközben, amikor nem tartózkodnak otthon, elegendő például 17 Celsius-fok, és megfelelő programozással a lakás felfűthető, mire a család hazaérkezik. 1 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet mintegy 6% energia-megtakarítást eredményezhet.

Egy hagyományos gázkazán hatásfoka is növelhető akár 10 százalékkal, ha az égőfejet rendszeresen tisztítják. Központi fűtés esetén érdemes ellenőrizni a vizes körökben a megfelelő víznyomást, azt, hogy a radiátorok nem csepegnek-e, és tízévenként érdemes átmosatni a fűtési rendszert, ezzel eltávolítani a lerakódásokat.

Univerzális tanácsok sajnos nincsenek, hiszen az ingatlan méretétől és szigeteltségétől a fűtési rendszer paraméterezéséig számos befolyásoló tényező játszik szerepet a rezsiszámla végösszegében. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy hány fokra van állítva az előremenő vízhőmérséklet, és mindenképpen szükséges-e a beállított hőfok. Ugyancsak érdemes megnézni, hogy a központi fűtések keringető szivattyúi milyen fokozatra vannak állítva, és még a téli mínuszok előtt egyénileg kipróbálni, hogy mennyivel változik a komfortérzet, ha alacsonyabb szintre állítják őket. Mindezek természetesen csak tanácsok és lehetőségek, amelyekkel minden szabadon eldöntheti, hogy él-e, vagy nem.

Források: LIFE-IP North-HU-Trans projektmenedzsment, Van megoldás: a kislakástól a Kádár-kockáig bárhol féken tarthatók a rezsikiadások (vg.hu).

Bejegyzés megosztása