Tanulmányút a Karlovy Vary szénrégióba

Közzétéve:

Kategória:

A Szénrégió Bizottság Titkársága tanulmányutat szervezett a Karlovy Vary szénrégióba. A Csehország nyugati részében található szénrégió az ország legkisebb régiója, az ország barnaszénkészletének jelentős része itt található. A régió - Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékhez hasonlóan - jogosult az Igazságos Átmenet Alap forrásait lehívni. A térségben a lignitkitermelés jelenleg is tart, kitermelése a magántulajdonban lévő Sokoloská uhelná-hoz (SUAS) kötődik.

A nyolcfős delegációt a Titkárságon túl az Energiaügyi Minisztérium és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium munkatársai, illetve az Észak-Magyarországi szénrégió településeinek képviselői, közöttük Bükkábrány polgármestere alkották. A tanulmányút keretében a delegáció tagjai megismerkedtek Sokolov és a környező települések helyzetével a lignitkivezetés kapcsán, illetve találkozókon vettek részt az ottani igazságos átmenet kulcsszereplőivel: a Karlovy Vary régió tanácsának tagjaival, az érintett települések polgármestereivel, valamint a térség meghatározó energiaipari szereplőjének, a SUAS képviselőivel. A program részeként lehetőség volt megtekinteni a lignit alapú Tisová-i erőművet is.

A tanulmányút második napján a cseh Környezetügyi Minisztériummal szervezett találkozó került lebonyolításra, melynek keretében a magyar-cseh szakemberek ki tudták cserélni a tapasztalataikat az igazságos átmenet megvalósítása kapcsán és közös együttműködési lehetőségeket fogalmaztak meg.

A tanulmányút a LIFE IP North-HU-Trans projekt keretében valósult meg.

Bejegyzés megosztása