Beszéljünk a klímaváltozásról

Közzétéve:

Kategória:

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Technológiai és Ipari Minisztériummal és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem öt helyszínen helyszínen Markazon és Abasáron Majálison, Gyöngyösön az Ökoforradalmon,  Egerben az Anyupiacon és Markazon az MVM Mátra Energia Zrt. Energianapján vett rész olyan lakossági rendezvényen, ahol szemléletformáló programok segítségével lehetőséget biztosított a résztvevőknek a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható életmód megismerésére.

A látogatók játékos formában találkozhatott a körforgásos gazdaság célkitűzéseivel, megmérhették ökológiai lábnyomukat, tanulmányozhatták az energiamegtakarítás lehetőségeit, emellett ismerkedhettek a megújuló energiaforrásokkal és az otthonok energetikai korszerűsítésének lehetőségével.

A szemléletformáló program célja, hogy a helyi lakosság megértse a klímaváltozás megelőzésének szükségességét, a globális felmelegedés következményeit, minél nagyobb számban legyen aktív részese a szénalapú tüzelőanyagok kivezetését megelőző időszak előkészítő folyamatának, s ne csupán passzív szemlélőként szenvedje el az átalakulás következményeit. A programokkal közel 3000 főt sikerült elérnünk.

A fenntarthatóság alapelvei:

  1. Amit a környezetbe bocsátunk, az nem haladhatja meg a környezet befogadó/feldolgozó képességét.
  2. Amit a környezetből kitermelünk, az nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét.
  3. A nem-megújuló erőforrások felhasználásának a mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújuló erőforrásokkal.

A LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretén belül zajlik a mátrai erőmű és régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása, mely az Innovációs és Technológia Minisztérium, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint összesen 22 konzorciumi tag bevonásával valósul meg.

A kitelepülés sorozat tovább folytatódik a Mátrai Erőmű térségében.

Bejegyzés megosztása