Karbonlábnyom-kalkulátor magánszemélyek számára

MEKKORA A KARBONLÁBNYOMOD?

Számítsd ki a karbon lábnyomod!

A bolygónk válságban van – az éghajlatváltozástól az óceánok szennyezéséig és erdőink pusztításáig.

A karbonlábnyom vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mérésére szolgál. Segítségével megtudhatjuk, milyen mértékben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. Utazásaink, áramfogyasztásunk, valamint ételeink és használati tárgyaink előállítása mind nagy mennyiségű energiát igényelnek.

Tedd meg az első lépést a környezetedért karbonlábnyom-kalkulátorunkkal!

Az emberiség karbonlábnyoma a hatvanas évek óta 11 szeresére nőtt és ez a tendencia tovább növekszik. A szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése a legfontosabb lépés, amellyel megszüntethető az ökológiai túllövés, és hosszú, boldog életet élhető a Földön. Ha fenntarthatóságra törekszel, elengedhetetlen a karbonkibocsátásod megismerése, csökkentése és kiegyenlítése.

A magyar lakosok átlagos egyéni karbonlábnyoma 2020-ban 5 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, Németországban mindez 7,7 tonna CO2e/fő, az USA-ban viszont 14,24 tonna CO2e/fő körül. Ez az érték 2014 óta 0,7 tonnával csökkent Magyarországon, ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, 2050-re évi 1,87 tonnára kellene csökkentenünk egyéni karbonlábnyomunkat.

A szomorú globális helyzet alapvető okát egyre többen felismerik: az emberiség ökológiai és karbonlábnyoma jelentősen nagyobb, mint a Föld eltartóképessége. Jelenleg több, mint másfélszer annyi erőforrást használunk, mint amennyi a természetben újra termelődik (teljes biokapacitás), ami oda vezet, hogy az erőforrások egy része hamarosan drasztikusan csökken vagy akár el is fogyhat (pl. az ivóvíz), és egyben az ökoszisztéma állapota folyamatosan romlik.