Első körös tagságot szerzett a Szénrégió Bizottság Titkársága az Igazságos Átmenet Platform munkacsoportjában

Közzétéve:

Kategória:

Az Igazságos Átmeneti Platform 2020-ban azzal a céllal hozta létre, hogy segítse az uniós tagállamokat és régiókat az Igazságos Átmenet Mechanizmus keretében rendelkezésre álló támogatások elérésében. Egyik sarokköveként 2021 novemberében négy, a karbonintenzív régiókat támogató munkacsoportot hoztak létre. A negyedik munkacsoport a horizontális érdekelt felek stratégiájával foglalkozik, melynek az egyetemen működő Szénrégió Bizottság Titkársága is első körös tagja lett.

A munkacsoport célja, hogy összegyűjtse az átmenetben érintett felek különböző csoportjait annak érdekében, hogy közösen kidolgozzanak egy átmeneti jövőképet a helyiek, a civil társadalom, az ipari és gazdasági szereplők, valamint a tudományos élet szereplői bevonásával. A Szénrégió Bizottság Titkársága eddig második körös tagsággal vett részt a csoport munkájában, ami véleményezési és konzultációs szerepkört jelentett. Az első körös tagság által aktívan részt tudunk venni a munka minden fázisban és tevékenységében, hatásunk van a folyamatok alakítására. 

Ezzel közel egyidejűen elfogadták a Titkárság csatlakozását az átalakulóban lévő szénrégiókra vonatkozó uniós kezdeményezés távfűtési munkacsoportjába is. A munkacsoport fő célja, hogy részletesebb megbeszéléseket tegyen lehetővé a távhő rendszerek szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatban, illetve elősegítse a régiók közötti, valamint az ipar, a befektetők és a kutatói közösség képviselőivel folytatott közvetlen eszmecserét. A távfűtési munkacsoportnak mintegy 20 tagja van, tervezetten áprilistól decemberig fog működni.

Bejegyzés megosztása