Heves Vármegyei Klímabarát Díjat adományozott Heves Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Szénrégió Bizottság Titkársága részére

Közzétéve:

Kategória:

Május 27-én kerültek ünnepélyes átadásra a kitüntető díjak a Vármegyeházán. Heves Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése által alapított Heves Vármegyei Klímabarát díj adományozásának célja, hogy elismerésben részesítse a Heves vármegyében tevékenységet folytató azon vállalkozásokat, szakmai és önkormányzati szervezeteket, civil szervezeteket, magánszemélyeket, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel és klímatudatosan végzik tevékenységeiket. A díjra a Szénrégió Bizottság Titkárságát Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora terjesztette fel.

A Szénrégió Bizottság Titkársága 2020. decemberében került megalapításra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a LIFE IP North-HU-Trans projekt keretében. A Titkárságnak két fő feladata van: az érintettek bevonása a térség zöld átmenetének tervezésébe és megvalósításába, valamint kapcsolatépítés más olyan európai régiókkal, melyeket a klímasemleges gazdaságra történő átállás jobban fog érinteni a térségben folyó karbon-intenzív tevékenységek meghatározó súlya miatt.

A projekt keretében a Titkárság együtt dolgozik az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikai főosztályával, működteti a Szénrégió Bizottságot, mely hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fórumaként került létrehozásra 2021. márciusában. Az elmúlt évek során a Titkárság sikeresen beágyazódott, mind a térségbe, mind az igazságos átmenettel kapcsolatos nemzetközi szerveződésekbe: aktívan együttműködik a kamarákkal, kormányhivatalokkal, térségi önkormányzatokkal, valamint közvetlen kapcsolatot alakított ki az Európai Bizottság által létrehozott Igazságos Átmenet Platformmal.

A Titkárság aktív szerepet vállal az Igazságos Átmenet Mechanizmus forrásainak elérésében: részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék Területi Igazságos Átmenet Terveinek kidolgozásában, tagsággal rendelkezik a KEHOP+ Igazságos Átmenet Alap Területi albizottságokban. A Titkárság elkötelezett abban, hogy a térség szereplőit aktívan támogassa a klímasemleges gazdaságra történő átmenet során.

Bejegyzés megosztása