Januártól adómentesen biztosítható a kerékpárhasználat

Közzétéve:

Kategória:

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv kiemelt célja a közlekedés zöldítése, ennek érdekében indította el az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő kerékpározásra ösztönző kiírást is. Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97%-a nyert el összesen közel 736 millió forintot, így a kormány közel 6900 elektromos bicikli megvásárlását támogatja. A közlekedészöldítés célja, hogy csökkentse a mindennapokban az autóhasználatot, és az egészséges, környezetkímélő kerékpározásra ösztönözze a lakosságot. Az idei évben újabb lehetőséggel egészült ki a támogatási rendszer, amely már nem csak a munkába járást, hanem a kerékpárok magáncélú használatát is lehetővé teszi.

Amennyiben a munkaadó felveszi a választható cafeteria juttatások listájára az emberi erővel hajtott vagy a legfeljebb 300 Watt teljesítményű elektromos motorral segített e-kerékpárokat (pedelec), úgy a 2022. január 1-jén életbe lépő módosítással a munkavállalók új cafeteria elemként, adómentesen igényelhetik azokat. 

A módosítás célja a környezettudatosság és a fenntarthatóságra törekvés növelése a munkavállalók körében. A juttatást nyújtó cégek maguk dönthetik el, hogy a munkavállaló számára használatra adott kerékpárokat és e-bike-okat megvásárolják vagy bérlik. Fontos azonban, hogy a kerékpár nem kerül a munkavállaló tulajdonába. 

A vállalatok számára az új törvénymódosítás legelőnyösebb tulajdonsága, hogy leírhatják a társasági adóból a dolgozók számára vásárolt kerékpárokat, valamint azok fenntartási költségeit is. 

https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Januartol_adomentesen20210903.html

Bejegyzés megosztása