Közösen az energiahatékonyságért

Közzétéve:

Kategória:

Energiahatékonyság nélkül nem érhetők el sem a Nemzeti Energia- és Klímatervben kitűzött célok, sem a hazánk által legkésőbb 2050-re célként kitűzött klímasemlegesség. Az energiahatékonyság regionális és helyi szintű növelése, illetve az ahhoz kapcsolódó tudatosság-növelés fontos célja a LIFE-IP North-HU-Trans projektnek is, emiatt örömmel számolunk be a LIFE-IP végrehajtását koordináló Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) és kulcsfontosságú partnere, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb közös projektjének elindulásáról!

A MEKH és a TIM projektnyitó rendezvényén Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, a LIFE-IP North-HU-Trans konzorciumvezetője elmondta, hogy az energia-és klímapolitika már hosszú ideje összekapcsolódott a közbeszédben, ami nem véletlen, sőt nagyon helyes, hiszen az energiatermelés, a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nagy arányban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Vitathatatlan, hogy erre a helyzetre megoldást kell találni, mégpedig mielőbb, hiszen továbbra is elérendő cél a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2°C alatt tartása az iparosodás előtti időszakhoz képest. Kifejtette azt is, hogy az az energiahatékonyság fejlesztése olyan befektetés, amely egyaránt szolgálja az energia-és klímapolitikai célokat, emellett a hazai gazdasági szereplők számára is változatos új lehetőségeket teremt.

„A magyar gazdaság energiaintenzitásának csökkentése versenyképességi kérdés. A sikeres energiaátmenet kulcsa az energiahatékonyság növelésében rejlik, amihez kiváló eszköz az Integrált Energiahatékonysági Projekt” – mondta Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese.

Energiahatékonyság és -megtakarítás, az energiahatékonysággal kapcsolatos ügyintézési eljárások egyszerűsítése, felhasználóbarát informatikai megoldások megvalósítása – ezek a céljai a 2023 végén záródó, európai uniós forrásból megvalósuló projektnek, amelynek része egy közintézményi tanácsadó hálózat létrehozása, valamint hitelesítési és nyomon követési módszertanok kidolgozása is. A projekt része továbbá a hazai fűtési-hűtési rendszerek és hőpiacok feltérképezése, aminek eredményei egy nyilvánosan elérhető hőtérképen jelennek majd meg.

Forrás: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapja ( http://www.mekh.hu/megvalositasi-szakaszahoz-erkezett-az-integralt-energiahatekonysagi-projekt?fbclid=IwAR1bh5UApJ20PGWl8OKNdlfdCOF79QwxjM1lbbe56lRcqOiShBgUha7s-KY ), LIFE-IP North-HU-Trans projektmenedzsment.

Képek forrása: MEKH.

Bejegyzés megosztása