Kutatók Éjszakája: több ezer érdeklődőt vonzott a „tudományfesztivál”

Közzétéve:

Kategória:

Száznál is több programmal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem minden épületében, sőt – a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen – az Eszterházy téren is várta intézményünk az érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakáján.

A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése céljából Európa-szerte ingyenes programokkal várták az érdeklődőket szeptember utolsó péntekén. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a kezdetektől részt vesz a kezdeményezésben, nem véletlen hogy idén is több ezer érdeklődő látogatott el intézményünkbe a Kutatók Éjszakáján.

A rendkívül színes programkínálat tartalmas, remek kikapcsolódást ígért, hiszen valamennyi korosztály közérthető formában, játékos tanulás közben találkozhatott a tudománnyal és az egyetemi kutatókkal. Egyetemünk minden kara és tudományos szervezeti egysége számtalan helyszínen kínált különlegesebbnél különlegesebb programokat – mondhatjuk: igazi fesztivállá nőtte ki magát a program.

Az Eszterházy téren tartott megnyitón az Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora úgy fogalmazott: hétköznapi, nehézségekkel terhelt, rohanó világunkban jó egy kicsit megállni, rácsodálkozni hogyan működik a világ körülöttünk. Ilyenkor egy kicsit igazi felfedezőnek érezzük magunkat. Hozzátette: bizonyára ezernyi új gondolat születik majd a vendégeink fejében. – Lehet, hogy ezek az élmények és ki nem mondott gondolatok adnak kedvet egy kisdiáknak, hogy maga is felfedező, kutató legyen – emelte ki.

A Kutatók Éjszakája egyik fókuszában ezúttal a klímaváltozás hatásainak bemutatása, valamint az ökotudatos életmód szemléltetése állt, az eseményt pedig megtisztelte jelenlétével, sőt, aktív részvételével Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki kifejtette: fontos megismerni, hogy döntéseinknek milyen következményei vannak a bolygónkra nézve.

File Sándor, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára arról szólt, a térség legnagyobb vállalatai jöttek el a rendezvényre, hogy bemutassák, a természettudományok miként hasznosulnak a gyakorlatban, ipari környezetben.

A Líceum előtt egész nap váltották egymást a programok, többek között szakmabemutató játékokkal, vetélkedőkkel, koncertekkel és sportbemutatókkal is készültek a szervezők. Az egyetemi épületek előadótermeiben is számos lehetőséget nyújtott intézményünk, hogy minél változatosabb formában juttassák el az érdeklődőkhöz a tudományos kutatások legújabb eredményeit.

A Volánbusz által biztosított elektromos járművekkel, könnyen eljuthattak a résztvevők a Leányka úti egyetemvárosba, ahol a 21. századi robotika világával, a fűszerekkel, valamint a szőlő és borfajtákkal is alaposabban megismerkedhettek a látogatók. A hétköznapokon is igen népszerű, s a város TOP3 leglátogatottabb múzeumai közé tartozó Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont ezen számos különleges attrakcióval, előadással és bemutatóval „csábította” a magasba a vendégeket.

Természetesen a rendezvény nevéhez hűen éjszaka is kínált programot az EKKE: tizedik alkalommal adott koncertet a Back to Floyd zenekar, amelyhez ezúttal csatlakozott Dr. Nagy Zoltán, a Zenei Intézet docense és Dr. Geml József, az ELKH-EKKE Lendület Kutatócsoport vezetője. A Tittel Pál Könyvtár délelőtt a gyermekeket, délután a véradókat várta, míg estére Kutatók Kocsmájává változott, ahol új oldalukról ismerhettük meg egyetemünk kiválóságait az EKKE borászatának egy-egy remek nedűje mellett.

Fotók: Nagy Adri, Szántó György, Borbáth Bence, Princz István

Bejegyzés megosztása