Sikeres csereprogramokat valósított meg a Szénrégió Bizottság Titkársága

Közzétéve:

Kategória:

A Titkárság már második alkalommal pályázott sikeresen az exchangeEU felhívásra, mely az EU átalakulóban lévő szén-, lignit-, tőzeg- és olajpala régiók dedikált csereprogramja. A program lehetőséget biztosít az egymás közötti találkozásokra azzal a céllal, hogy olyan hosszú távú kapcsolatokat hozzon létre, amelyek felgyorsíthatják a tiszta energiára való átállást az EU különböző régióiban.

Az exchangeEU program keretében két sikeres csereprogramot valósított meg a Szénrégió Bizottság Titkársága, melynek keretében három külföldi delegáció látogatott térségünkbe Nyugat-Macedóniából (Görögország), Felső-Nyitrából (Szlovákia), illetve Zasajvéből (Szlovénia). 

A csereprogram három fő témára fókuszált: az energiaközösségekre, az igazságos átmenetben érintett munkavállalók át- és továbbképzésére, valamint az érdekelt felek bevonására, különös tekintettel a fiatalok részvételére. A csere során 3 tematikus műhelymunkát és egy hallgatói kerekasztal beszélgetést szerveztünk, valamint a témákhoz kapcsolódó terepgyakorlatokat bonyolítottunk le. Utóbbi keretében a delegáció meglátogatta a mátrai erőművet, a Kiskörei vízerőművet, valamint a Tiszabőn működő szociális napelemparkot is. 

Ezen tevékenységekkel párhuzamosan a Zasavjei Területfejelsztési Ügynökség projektmenedzsere egy teljes hetet töltött a Szénrégió Bizottság Titkárságán job-shadowing céljából. Ennek keretében szintén a helyi érintettekkel szerveztünk találkozókat, elsősorban gazdasági diverzifikáció és alternatív rekultivációs témák mentén.

A találkozók egyik kézzelfogható eredménye, hogy meghatározásra kerültek azok a témák, illetve pályázati felhívások, melyek a jövőbeni együttműködések alapját képezik.

Bejegyzés megosztása