Tanulmányút a Nyugat-Macedón szénrégióba

Közzétéve:

Kategória:

A LIFE-IP North-HU-Trans projekt keretében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság Titkárságának egyik kiemelt feladata kapcsolatot építeni más európai szénrégiókkal. Ennek mentén került sor egy tanulmányútra a görögországi Nyugat-Macedón szénrégióba, melyen a LIFE projekt önkormányzati partnerei, az Energiaügyi Minisztérium munkatársai és a Szénrégió Bizottság Titkárságának munkatársa vettek részt.

A program keretében a delegációnak lehetősége nyílt találkozni a Nyugat-Macedón szénrégió kormányzójával, Georgios Kasapidis úrral, az igazságos átmenetben érintett települések polgármestereivel és olyan helyi vállalkozásokkal, akik már elindultak a zöld gazdasági diverzifikáció irányába. A műhelymunkákat terepgyakorlatok egészítették ki, melyek által a delegációtagok jó gyakorlatokat sajátíthattak el alternatív rekultivációs témában is.

Az Igazságos Átmenet Alap a kohéziós politika pénzügyi eszköze, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Az Igazságos Átmenet Alap elő fogja segíteni az európai zöld megállapodás végrehajtását, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. Az alap újdonságából fakadóan kiemelt jelentősége van az szénrégiók közötti tudásmegosztásnak, tapasztalatcserének.

Bejegyzés megosztása