Újabb siker a klímasemleges átmenet támogatásában!

Közzétéve:

Kategória:

Magyarország elérte, hogy az Igazságos Átmenet Alapból támogatni lehessen még egy klímasemleges átmenet gazdasági-társadalmi hatásai által várhatóan súlyosan érintett megyét Heves és Baranya megye mellett. Így már Borsod-Abaúj-Zemplén megye is részesülhet a program nemzeti szinten összesen 103 milliárd forint összegű támogatásából- adta hírül Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Linkedin oldalán.

Az Igazságos Átmenet Alap célja a klímasemleges átmenet negatív szociális-gazdasági hatásainak enyhítése a 2021-2027-es költségvetési időszakban.

Az Európai Bizottság korábban Heves és Baranya megyéket jelölte ki támogatandó területekként.

Magyarország kezdeményezte az Alap kiterjesztését Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, mivel a Mátrai Erőmű bükkábrányi lignitbányájának szerepe, az energiaintenzív iparágak jelenléte és a lakossági széntüzelés elterjedtsége indokolttá teszi a megye Igazságos Átmenet Alapból történő részesedését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Európai Bizottság közötti sikeres egyeztetéseknek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is támogatott terület.

Az Igazságos Átmenet Alap 103 milliárd forintos támogatása a három megyében többek között munkahelyteremtésre- és megtartásra, zöldgazdasági diverzifikációra, a lakossági széntüzelés környezetkímélő átalakítására, a bányaterületek alternatív utóhasznosítására és a zöld közösségi közlekedésfejlesztésre is fordítható. 

Bejegyzés megosztása