Zöld heti flashmob: hordjuk tenyerünkön a jövőt!

Közzétéve:

Kategória:

Ismét Zöld Hetet szervezett partnereivel közösen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A hétfői, látványos megnyitón mintegy 200 egri iskolás gyermek tenyérnyomaival festettek ki egy óriás fát a Líceum aulájában, a Tittel Pál Könyvtár kollektívájának vezetésével. A Zöld Hét keretében április 21-ig számos program és tartalmas előadások várják az érdeklődőket.

Az EKKE második alkalommal rendez Zöld Hetet, ezekben a napokban sok-sok rendezvény szól a környezetünk, a teremtett világ értékeiről. Tény, hogy világunk egyre több területen megnyilvánuló környezeti válsággal néz szembe, szükséges tehát, hogy a haszonelvű magatartás helyett olyan szemléletmódot alakítsunk ki magunkban és a jövő generációkban, amely harmóniában van a teremtett világgal – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor.

Ennek jegyében, a LIFE integrált projekt keretében, a Szénrégió Bizottság Titkárságának gesztorságával kínál az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem különböző szemléletformáló programokat, előadásokat a felnőtteknek, s a résztvevő iskolák diákjainak mindennapjait tartalmas és figyelemfelhívó jellegű, rendhagyó órákkal színesítik a szakértő munkatársak. Az egyetem rektora aláhúzta: az Eszterházy az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely részt vesz a nemzeti klímastratégiai célokat nagyban támogató, a Mátrai Erőmű átalakítását érintő programban, s ezen túl az EKKE tudományos műhelye élen jár a fenntartható szőlőtermesztést támogató kutatásokban. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona további érdekességként jelezte: az egri egyetemvárosban található Magyarország első olyan felújított, közfunkciót ellátó épülete, amely aktív házként több energiát termel, mint amennyit  működés során elhasznál. Különleges érték továbbá az egyetem tízezer négyzetméteres Botanikus Kertje, ahol ugyancsak lesznek programok a Zöld Héten. Az oktatás terén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ugyancsak hasznos kínálattal hívogatja a leendő hallgatókat: az egyetemi geográfus képzésben erőforrás és kockázatelemző specializáció indult, népszerű a „Z” szak, s a Neveléstudományi Doktori Iskolában környezetpedagógiai modul is választható.

A Zöld Hét programjaiba az állandó partnerek, így a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett bekapcsolódott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum, valamint a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola is. A két tanintézmény mintegy 200 diákja a hétfői, látványos megnyitón természetes festékanyag felhasználásával, tenyérnyomaival festett ki egy óriás fát a Líceum aulájában.

A közös kreatív munkát a Tittel Pál Könyvtár kollektívája irányította. Mint elhangzott, a Tittel Pál Könyvtárban nem csupán a tematikus héten, hanem az év minden napján jelen van a környezetvédelem és a jótékonyság. A témához illő olvasnivalók mellett kupakgyűjtéssel, újrahasznosítással segítik a fontos célt, a Zöld Héten pedig a csomagolásmentességről, a hulladékcsökkentésről, a madarak védelméről szóló előadásokkal várják az érdeklődőket, számos egyéb közösségi program mellett.

Az április 17-i flashmobban érintett két iskola tanulói az egyetem és partnerei jóvoltából a Zöld Hét folyamán rendhagyó órákon, szemétszedési akcióban, kézműves- és egyéb játékos foglalkozásokon ismerkednek környezetük értékeivel és annak védelmével.

A nagyközönséget április 21-ig többek között bringás reggeli, ökolábnyom-kiszámítás és tartalmas előadások várják, több helyszínen. A programok életkortól függetlenül mindazokhoz szólnak, akik számára fontos a klímatudatosság, az egymás iránti szolidaritás és a bolygónkért való felelősségvállalás.

Szöveg és fotó: Zentai László

Bejegyzés megosztása