Nemzetközi tanulmányút a Felső-Nyitra Régióban

Közzétéve:

Kategória:

Nemzetközi tanulmányúton vett részt a LIFE-IP North-HU-Trans projekt delegációja 2022 októberében a szlovákiai Felső-Nyitrában.

A projekt A3 akciója (Kapcsolatépítés korábbi hazai és más uniós szénrégiókkal) keretében a konzorciumi partnerek képviselői a Spolu SME Prievidza által szervezett tanulmányúton vettek részt. A tanulmányút fő célja a külföldi jó gyakorlatok, a felső-nyitrai szénkivezetés ütemezésének, valamint az átmenet okozta területspecifikus társadalmi gazdasági kihívások megismerése volt.

A tanulmányút során a résztvevők meglátogatták azokat a szervezeteket, akik a felső-nyitrai szénrégió igazságos átmenetének tervezésében és végrehajtásában aktívan közreműködnek. Megismerhették a jelenleg bányászok számára rendelkezésre álló továbbképzési lehetőségeket, civil szervezetek és az önkormányzatok által tervezett átmenetet támogató projekteket, valamint jó példákat láthattak a felhagyott bányák alternatív hasznosítására.

A tanulmányúton résztvevők mindannyian értékes tapasztalatokkal és új szakmai kapcsolatokkal tértek haza.

A tanulmányút szervezéséért az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság Titkársága volt a felelős.

Bejegyzés megosztása