Networking a LIFE-IP CEI-Greece projekttel

Közzétéve:

Kategória:

A LIFE IP North-HU-Trans projekt keretében fontosnak tartjuk a más LIFE intergrált projektekkel történő kapcsolatok kiépítését és a tapasztalatok megosztását. Ennek keretében volt lehetőségünk meglátogatni a DIADYMA SA-t (Αρχική – ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (diadyma.gr)) Kozaniban (Görögország, Nyugat-Macedón szénrégió).

A DIADYMA SA szervezet fő célja Nyugat-Macedónia regionális integrált hulladékgazdálkodási rendszerének tervezése, megvalósítása és működtetése, fenntartható gazdálkodási módszerek alkalmazásával, a nemzeti és európai jogszabályok célkitűzéseinek elérése érdekében. A szervezet számos nemzetközi projekt megvalósításában vesz részt, többek között azon LIFE-IP CEI-Greece projekt konzorciumi partnere, melynek célkitűzései hozzájárulnak a körforgásos gazdálkodás kialakításához Görögországban. A DIADYMA SA a projekt keretében megtervezi a kis mennyiségű veszélyes hulladékok gyűjtésére, válogatására és tárolására szolgáló hálózatot az egész nyugat-macedóniai régióban. A találkozó keretében a delegációtagoknak lehetőségük nyílt megismerkedni a szervezet azon projektötleteivel is, melyeket az igazságos átmenet keretében készülnek a jövőben megvalósítani.

A program keretében a delegációnak lehetősége nyílt találkozni a Nyugat-Macedón szénrégió kormányzójával, Georgios Kasapidis úrral, az igazságos átmenetben érintett települések polgármestereivel és olyan helyi vállalkozásokkal, akik már elindultak a zöld gazdasági diverzifikáció irányába. A műhelymunkákat terepgyakorlatok egészítették ki, melyek által a delegációtagok jó gyakorlatokat sajátíthattak el alternatív rekultivációs témában is.

Az Igazságos Átmenet Alap a kohéziós politika pénzügyi eszköze, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek. Az Igazságos Átmenet Alap elő fogja segíteni az európai zöld megállapodás végrehajtását, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. Az alap újdonságából fakadóan kiemelt jelentősége van az szénrégiók közötti tudásmegosztásnak, tapasztalatcserének.

Bejegyzés megosztása